HVLP - εισαγωγή

Πως ξεκίνησε η παραγωγή HVLP

Στις αρχές της δεκαετίας του '80 στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Νότια Περιφέρεια Διαχείρισης Ποιότητας Αέρα (SCAQMD) στο Λος Άντζελες και άλλων φορέων που ελέγχουν την ποιότητα του αέρα, ήταν προβληματισμένοι από τις ζημιές οργανικών πτητικών χημικών ουσιών (VOC) που απελευθερωνόντουσαν στον αέρα απο τα κοινά πιστόλια αέρα. Δημιούργησαν νέους αυστηρούς κανονισμούς που καθορίζουν την ελάχιστη αποδοτικότητα ψεκασμού πιστόλια βαφής έως 65% κάτω από πίεση 10psi (0.70bar). Όσο περισσότερο το προϊόν θα μπορούσε να φθάσει στην επιφάνεια που πρόκειται να βαφεί, τόσο λιγότερο ήταν σπατάλη και διασπορά φιαλιδίων στον αέρα.

Λόγω των νέων προτύπων, από τους κορυφαίους κατασκευαστές υψηλής πίεσης πιστολιών αέρα έπρεπε να βρεθεί μια λύση για να αυξήσει την αποτελεσματικότητα των προϊόντων τους, εφόσον η ημερήσια δυναμικότητα μεταφοράς ήταν εμφανώς κακή. Κατά συνέπεια, έπρεπε να φτιαχτούν πιστόλια που θα μπορούσε να μετατρέψουν την υψηλή πίεση του αέρα που παρέχεται από τους συμπιεστές σε αέρα χαμηλής πίεσης.Αυτά τα πιστόλια ονομάζονται HVLP (μεγάλου όγκου χαμηλής πίεσης) θα μπορούσε να εκπληρώσει όλες τις νομικές διατάξεις, με μοναδικό περιορισμό της χρήσης ενός λεπτού. 10 hp συμπιεστή επειδή ο αέρας κατανάλωση ήταν υψηλότερη από 20 κυβικά πόδια ανά λεπτό (cfm).

Η τουρμπίνα HVLP θερμού αέρα αναπτύχθηκε για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της αγοράς.

Το σύστημα χρησιμοποιεί μια μικρή αλλά ισχυρή τουρμπίνα που μπορεί να προσφέρει ένα υψηλή ροή του αέρα μέσω ενός σωλήνα, προκειμένου να παρέχει το πιστόλι ψεκασμού που μπορεί να προσφέρει για την ικανότητα μεταφοράς άνω του 65% και, σε ειδικές περιπτώσεις, ακόμη και πάνω από 85%.

Κάθε μεμονωμένο συστατικό - μοτέρ, σωλήνα και πιστόλι - παίζει ένα σημαντικό ρόλο σε ολόκληρο το σύστημα.

Η ζήτηση για αυτό το συμπαγές και ελαφρύ εξοπλισμό αυξάνεται συνεχώς λαμβάνοντας υπόψη την τάση για τον περιορισμό των ρυπογόνων εκπομπών για την προστασία του περιβάλλοντος σε πολλές χώρες.

 

Όλο και περισσότερα "οικολογικά" προϊόντα, όπως με βάση το νερό ή στερεά προϊόντα περιεχομένου (με χαμηλή περιεκτικότητα των διαλυτών) που μπορούν να δώσουν καλά αποτελέσματα, στην εφαρμογής τους.

 

Το HVLP - High Voloume Low Pressure = Υψηλή Απόδοση Χαμηλή Πίεση. Η βαφή με HVLP έχει χαμηλότερη εκπομπή διαλυτών κατά 10-15% , λιγότερη κατανάλωση υλικού έως και 50% , λιγότερο υπερψεκασμό (πάχνη)- 80% σε σχέση με τα κοινά πιστόλια κομπρεσέρ αέρα .Φιλικό προς το χρήστη και το περιβάλλον.

 

Γιατί HVLP θερμού αέρα;


Με το σύστημα HVLP βάφετε γρηγορότερα, με μεγάλη ακρίβεια πετυχένοντας το τέλειο φινίρισμα χωρίς να αναπνέετε τα υλικά, μπορείτε να αραιώσετε στο μέγιστο τα υλικά σας βάση των τεχνικών προδιαγραφών που σας δίνει ο κατασκευαστείς χωρίς να κάνει τρεξίματα.

HVLP - Οικονομικά πλεονεκτήματα

Υλικό ταχύτητα μεταφοράς έως και 85% !

Το υλικό που φεύγει στη ατμόσφαιρα είναι σαν να το πετάμε ενώ με το HVLP δεν χάνετε υλικό!

Χρόνος εξοικονόμηση έως και 60% σε σύγκριση με το ρολό και το πινέλο !

Εύκολη συντήρηση !

Εύκολη μεταφορά !

Βίντεο σύγκρισης με απλό πιστόλι αέρος

 

HVLP - Προστατεύει το περιβάλλον και την υγεία σας !

Βαφή με ελάχιστη κατανάλωση υλικών (-50%)

Λιγότερο νέφος - εκπομπές διαλύτων στον αέρα  (έως και -60%)

Οι χρήστες αναπνέουν ελάχιστες οσμές

Δεν έχουμε υπερψεκασμό (-80%)

Η τεχνολογία HVLP πληροί τις προϋποθέσεις ΠΟΕ (VOC)

 

Τουρμπίνες βαφής :


Οι τουρμπίνες βαφής βγαίνουν σε διάφορα μεγέθη. Από 400w έως και 1800w ανάλογα με τη χρήση που επιθυμεί ο κάθε ερασιτέχνης ή επαγγελματίας.

Οι τουρμπίνες από 400 - 650w είναι κατάλληλες για λεπτόρρευστα υλικά με χαμηλό – μέτριο ιξώδες.

Οι τουρμπίνες από 1400 – 1800w είναι κατάλληλες για όλα τα υλικά λεπτόρρευστα και παχύρρευστα από χαμηλό έως και πολύ υψηλό ιξώδες.

Τι είναι το ιξώδες κιλικ εδώ :

Οι επαγγελματικές τουρμπίνες θερμού αέρα έχουν ρυθμιστή πιέσεως αέρα απο 0,19 – 0,44bar και παράγουν ζεστό ξυρό αέρα σε θερμοκρασία 10 - 15°C συν από θερμοκρασία περιβάλλοντος. Πχ αν έχουμε 20°C στο χώρο που βάφουμε τότε ο θερμός αέρας που ψεκάζει η τουρμπίνα είναι 35°C 

 

Πιστόλια βαφής HVLP θερμού αέρα :

 

Τα πιστόλια HVLP θερμού αέρα σε σχέση με τα πιστόλια HVLP κομπρεσέρ αέρα είναι οτι συνδέονται μόνο με τουρμπίνες θερμού αέρα, έχουν λιγότερες ρυθμίσεις αλλά τα μπέκ αλλάζουν ξεχωριστά, χωρίς να αλλάζει η βελόνα, με την ενεργοποίηση της τουρμπίνας τα πιστόλια HVLP θερμού αέρα ψεκάζουν μόνιμα θερμό αέρα ο οποίος εγκλωβίζει το χρώμα μέσα στη βεντάλια και γι' αυτό το λόγο δεν έχουμε νέφος (-80%).


Πιστόλια βαφής :

Τα πιστόλια βαφής της εταιρείας RIGO είναι κατασκευασμένα ειδικά για κάθε εφαρμογή σε πολύ υψηλό επαγγελματικό επίπεδο !

Σχετικά με τα πιστόλια βαφής RIGO κάντε κλίκ εδώ

Βαφή αυτοκινήτου χωρίς φούρνο με τουρμπίνα βαφής TMR80

 Βασική λειτουργία με απλά λόγια

 

1) Ρύθμιση ποσότητας αέρα :

Ρυθμίζουμε τη πίεση του αέρα από τη τουρμπίνας με το στρογγυλό κόκκινο ρυθμιστή + - , ανάλογα το υλικό που βάφουμε. Παράδειγμα σε βερνίκια χαμηλή πίεση ενώ σε παχύρρευστα υλικά όπως πλαστικά, ακρυλικά υψηλή πίεση ανάλογα το ιξώδες του χρώματος ή τη βαφή που επιθυμούμε να κάνουμε..

Φινίρισμα = Χαμηλή πίεση

Βαφή τοίχου = Υψηλή πίεση

2) Ρύθμιση ποσότητας υλικού :

Στο πίσω μέρος του πιστολιού της σκανδάλης έχει μια στρογγυλή βίδα + - . Ανάλογα το υλικό που ψεκάζουμε ρυθμίζουμε τη ποσότητα υλικού σε συνδυασμό με το κατάλληλο μπέκ ( ακροφύσιο) . Ξεβιδώνοντας τη βίδα (αριστερόστροφα) θα παρατηρήσετε ότι η σκανδάλη πλησιάζει στη χειρολαβή. Αυτό σημαίνει ότι δεν αφήνει να ψεκαστεί πολύ υλικό ενώ βιδώνοντας τη βίδα (δεξιόστροφα) η σκανδάλη απομακρύνετε από τη σκανδάλη οπότε ψεκάζει περισσότερο υλικό.

Παράδειγμα για αραιά υλικά όπως βερνίκια, αστάρια σχεδόν τέρμα αριστερόστροφα η πίσω βίδα ενώ σε παχύρρευστα υλικά όπως πλαστικά, ακρυλικά η βίδα στη μέση ή τέρμα δεξιόστροφα .Εξαρτάτε και από την αραίωση, το υλικό, το μπέκ και την εμπειρία του βαφέα,.

3) Μπέκ :

Ανάλογα με το υλικό που ψεκάζουμε επιλέγουμε και ανάλογο μπέκ .

Για παράδειγμα τα υλικά με χαμηλό ιξώδες* ψεκάζονται με μπέκ 0,7 ή 1,0 όπως τα βερνίκια, αστάρια κτλ. Τα υλικά μεσαίου ιξώδους με μπέκ 1,3 ή 1,7 όπως η λαδομπογιές, βερνικοχρώματα, μίνιο κτλ ενώ τα υψηλού ιξώδους υλικά με 2,0 ή 2,5 ή 3,0. όπως πλαστικά, ακρυλικά κτλ.

Για να αλλάξετε το μπέκ :

α) Ξεβιδώστε το μπλε καπάκι μπροστά απο το πιστόλι.

β) Ξεβιδώστε το μπέκ με το νίκελ κλειδί που θα βρείτε στο κουτί. *Πιέζοντας τη σκανδάλη ξεβιδώνει πιο εύκολα*.
γ) Βιδώστε και σφίξτε καλά το μπέκ με το κλειδί, βιδώστε το μπλε καπάκι.

4) Αραίωση

Με τα σύστημα θερμού αέρα η αραίωση μπορεί να είναι έως και διπλάσια απο αυτή της βαφής με πινέλο. Εξαρτάτε από το υλικό και τις οδηγίες που δίνει ο κατασκευαστής του υλικού. Μη φοβηθείτε να αραιώσετε παραπάνω το υλικό αν το επιτρέπει η εταιρεία του υλικού. Δεν θα τρέξει και θα καλύψει με ένα χέρι λόγο της χαμηλής πίεσης και του θερμού αέρα.

 

5) Ψεκασμός

Με το πιστόλι HVLP άλλο ένα πλεονέκτημα είνα οτι μπορεί να ψεκάσει κάθετα, οριζόντια και συγκεντρωτικά αρκεί να γυρίσουμε το μπροστινό μέρος του πιστολιού ανάλογα με το τι και πως θέλουμε να βάψουμε.


ΤΑ 7 ΒΗΜΑΤΑ:

1. Τοποθετούμε το υλικό στο δοχείο.

2. Επιλέγουμε το σωστό μπέκ.

3. Ανοίγουμε τη τουρμπίνα ON.

4. Ρυθμίζουμε τον αέρα.

5. Ρυθμίζουμε τη ποσότητα υλικού.

6. Επιλέγουμε τη δέσμη βαφής (Κάθετα, Οριζόντια, Συγκεντρωτικά)

7. Ξεκινάμε το βάψιμο!!

Καθαρισμός :

Με υλικά νερού ο καθαρισμός είναι πολύ απλός. Ξεπλένουμε με νερό όλα τα μέρη του πιστολιού και ψεκάζουμε μέχρι το πιστόλι να ψεκάσει καθαρό νερό.

Με υλικά διαλύτου καθαρίζουμε με διαλυτικό όλα τα μέρη του πιστολιού. Με λίγο διαλυτικό στο δοχείο και με ένα μικρό πινέλο καθαρίζουμε το δοχείο, σωλήνα αναρρόφησης, μπέκ, καπάκι μπέκ κτλ.

Το λερωμένο διαλυτικό το αδειάζουμε σε ένα δοχείο για να το χρησιμοποιήσουμε ξανά σε μελλοντικούς καθαρισμούς.

Προσθέτουμε ξανά αφού έχουμε καθαρίσει καλά όλα τα μέρη καθαρό διαλυτικό και ψεκάζουμε μερικά δευτερόλεπτα μέχρι το πιστόλι να ψεκάσει καθαρό διαλυτικό.

Αν δεν χρησιμοποιήσουμε το πιστόλι για αρκετό διάστημα, πριν το φυλάξουμε, ψεκάσουμε με λίγο λάδι για να μείνει λιπασμένο το εσωτερικό του πιστολιού.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 


Συστήματα βαφής HVLP αεροκίνητα - πνευματικά. 


Οι διαφραγματικές αντλίες βαφής με κομπρεσέρ αέρα λειτουργούν παρόμοια με τις τουρμπίνες αλλά χωρίς τη χρήση θερμού αέρα.

Λειτουργούν με οποιοδήποτε κομπρεσέρ αέρα σε χαμηλή πίεση (1-8 bar) χωρίς να κάνουν πάχνη. Το σύστημα δύο διαφραγμάτων επιτρέπει μία ομαλή ροή υλικού στο βάψιμο χωρίς να εκπέμπει φιαλίδια στην ατμόσφαιρα εξοικονομώντας έτσι υλικό μέχρι 50%. ΔΕΝ ρυπαίνει την ατμόσφαιρα ενώ προστατεύει την υγεία του χρήστη και το περιβάλλον.

Το διαφραγματικό σύστημα είναι στο εσωτερικό της αντλίας 2 μεμβράνες που πάλωντε με τη δύναμη του αέρα και στέλνουν το υλικό στο πιστόλι.

Η αντλίες συνήθως έχουν φίλτρο πάνω στην αντλία όπως το DM2000S που βλέπετε σην εικόνα.

Το πιστόλι HVLP έχει 3 ρυθμίσεις είναι πιο πρακτικό και εύχριστο ενώ όπως και τα παραπάνω δεν κάνει πάχνη και γι' αυτό το λόγο δε χρειάζεται καταράκτης ή φούρνος βαφής.

 

Δεξαμενές υψηλής πίεσης

Τα πιστόλια HVLP μπορούν να συνδεθούν και με δεξαμενές υψηλής πίεσης HVLP TANKS οι οποίες λειτουργούν και αυτές με κομπρεσέρ αέρος. Η διαφορά λειτουργίας σε σχέση με τις αντλίες βαφής είναι ότι το δοχείο λειτουργεί με υψηλή πίεση στο εσωτερικό του, διαθέτει βαλβίδα ασφαλείας εκτόνωσης αέρας και χρησιμοποιεί την πίεση στο εσωτερικό του για να παρέχει με υλικό το πιστόλι μέσω του λάστιχου υλικού.

 

Οι δεξαμενές υψηλής πίεσης ξεκινάνε από 2 λίτρα χωρητικότητας υλικού έως και 60 λίτρων απλές, με χειροκίνητο αναδευτήρα υλικού στο εσωτερικό ή και με αυτόματο αεροκίνητο αναδευτήρα.Πιστόλια Ηλεκτροστατικής βαφής

Οι αντλίες χαμηλής πίεσης μπορούν να τροφοδοτήσουν και τα πιστόλια ηλεκτροστατικής βαφής χαμηλής πιέσεως.

Τα πιστόλια Larius ηλεκτροστατικής βαφής με βάση το νερό ή με βάση το διαλύτη είναι σε θέση να εφαρμόζουν με ομοιόμορφο τρόπο πάνω στην επιφάνεια χωρίς να στάζει το υλικό και με ελάχιστη πάχη ( υπερψεκασμό) . 

Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλίκ εδώ 

Αυτόματα πιστόλια HVLP

 

Τα αυτόματα πιστόλια βαφής χαμηλής πίεσης συνδέονται με οποιαδήποτε αντλία χαμηλής πίεσης ή με συστήματα ρομπότ σε βιομηχανίες σε μεγάλη γραμμή παραγωγής - βαφής. Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλίκ εδώ

Πιστόλια βαφής κομπρεσέρ αέρα


Τα πιστόλια βαφής HVLP που λειτουργούν με κομπρεσέρ αέρα επισημοποιούνται ευρέως σε επαγγελματικές βαφές αυτοκινήτων και σκαφών σε βαφή σε φούρνο βαφής με τέλεια αποτελέσματα.

Στη κατηγορία πιστολιών βαφής που λειτουργούν με κομπρεσέρ αέρα οι κατηγορίες αλλάζουν ανάλογα με τη χρήση του πιστολιού αλλά και τα μπέκ μαζί με τη βελόνα.

Μερικές κατηγορίες πιστολιών που λειτουργούν με κομπρεσέρ είναι

HVLP = High Voloume Low Pressure = Υψηλή Απόδοση Χαμηλή Πίεση

HVLP II = High Voloume Low Pressure = Υψηλή Απόδοση Χαμηλή Πίεση (νέας γενιάς πιστόλια)

MVLP = Μedium Voloume Low Pressure = Μεσαία Απόδοση Χαμηλή Πίεση

LVMP = Lowh Voloume Low Pressure = Χαμηλή Απόδοση Χαμηλή Πίεση

      

 

Θερμαινόμενα λάστιχα χαμηλής πίεσης

Τα θερμαινόμενα λάστιχα δίνουν τη δυνατότητα ώστε να χαμηλώνει το ιξώδες του υλικού χωρίς να χρειαστεί η μέγιστη αραίωση που προτείνει ο κατασκευαστής ή σε κάποιες περιπτώσεις που δεν προτείνει καθόλου αραίωση και η αντλία χαμηλής πίεσης δεν μπορεί να ψεκάσει το υλικό η το ψεκάζει σε γραμμή και χωρίς να ανοίγει η βεντάλια.. Συνήθως όταν αραιώνουμε ένα υλικό και ειδικά όταν έχει βάση το διαλύτη πχ πολυουρεθανικής βάσης ή εποξειδικό χρώμα ο διαλύτης που χρησιμοποιούμε χρειάζεται για την ομαλή εφαρμογή του υλικού. Σε κάποιες περιπτώσεις υλικών λόγο το ότι είναι πολύ υψηλού ιξώδους (παχύρρευστα) προσθέτουμε διαλύτη για να γίνει ο σωστός ψεκασμός από την αντλία χαμηλής πίεσης δύο διαφραγμάτων. Ο διαλύτης μετά που θα στεγνώσει το χρώμα εξατμίζεται και έτσι ουσιαστικά πετάμε το διαλύτη, βλάπτουμε το περιβάλλον και αναπνέουμε περισσότερη διάρκεια τους διαλύτες καθώς εξατμίζονται...

Με την ελάχιστη ή καθόλου αραίωση (ανάλογα το υλικό) εξοικονομούμε το κόστος του διαλύτη σε κάθε εφαρμογή !!! 

- Θέρμανση αντί αραίωση
- Προσαρμόζεται σε όλες τις αντλίες και δοχεία χαμηλής πίεσης
Ρυθμιζόμενη θερμοκρασία από 0-40 ° C ή 0-54 ° C ανάλογα την επιλογή σας

Πλεονεκτήματα θερμαινόμενων λάστιχων χαμηλής πίεσης 

= Η θέρμανση του υλικού μειώνει το ιξώδες του χρώματος δραστικά
= Πολύ καλύτερη εφαρμογή-αποτελέσματα, ακόμη και στα άκρα
= Απαιτείται λιγότερη ή καθόλου αραίωση με διαλύτη  στο υλικό σας.
= Μειώνει δραστικά τον υπερψεκασμού (πάχνη)
= Αύξηση της ποιότητας του ψεκασμού και το αποτέλεσμα της εφαρμογής
• Κατάλληλο για υλικά με βάση το διαλύτη και με βάση το νερό
  (* σημείο ανάφλεξης πάνω από 21 ° C) (συμβουλευτείτε το κατασκευαστή)
• Κατάλληλο και για υλικά 2 συστατικών (συμβουλευτείτε το κατασκευαστή)

Product added to wishlist
Product added to compare.

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.